TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel'in OKASİFED Ziyareti Açılış Konuşması

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel'in OKASİFED Ziyareti Açılış Konuşması

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel'in, 20 Kasım 2006 tarihinde yaptığı OKASİFED Açılış Konuşması.

Sayın Başkanlar, Değerli Konuklar,

Konuşmama, bugün bize ev sahipliği yapan, aynı zamanda TÜRKONFED’in en yeni üyesi olan OKASİFED’e ve Başkan Erdem Çenesiz’e teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Sizlere biraz TÜRKONFED’in kuruluş hikayesinden ve faaliyetlerinden bahsetmek isterim.

Bundan 10 yıl önce ülke genelindeki sanayici ve işadamları dernekleri bir araya gelerek Türkiye SİAD Platformunu oluşturdular.

İki yıl önce de, medeni kanunda yapılan bir değişiklik sonucu, konfederasyonlaşma yolu  açıldı ve platform üyesi dernekler 6 federasyon altında birleşerek TÜRKONFED’i kurdu. Daha sonra YÜF ve altı ay önce de sizlerin aramıza katılmasıyla, 8 federasyon ve yaklaşık 9000 iş insanı ile Türkiye’nin en büyük bağımsız ve gönüllü iş örgütü olduk.

Peki TÜRKONFED neler yapar?

TÜRKONFED kuruluş amaçları doğrultusunda, Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık hedefini esas alarak, sürdürülebilir büyüme, uluslararası rekabet gücü gibi alanlarda çalışır, bölgesel ve sektörel potansiyellerin en iyi şeklide değerlendirilmesi için projeler üretir, AB müzakere ve uyum sürecine katkıda bulunur.

Bu amaçlar doğrultusunda ele aldığımız konulardan biri, mesleki ve teknik eğitimdir. KOBİ’lerin yetişmiş ara – eleman sıkıntısını giderebilmek, uluslararası rekabet gücümüzü artırmaya yardımcı olmak amacıyla, mesleki teknik eğitim sistemimizin yeniden yapılandırması için çalışmalar yapmaktayız. Bu amaçla yaklaşık bir yıl önce Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi ile bir çalışma başlattık. Çalışmalar çerçevesinde kamudan ve özel sektörden katılımcılarla bir danışma kurulu oluşturduk. Onların da görüşlerinden faydalanarak bir rapor hazırladık. Raporumuzun yönetici özetini Mayıs ayında düzenlediğimiz geniş katılımlı bir sempozyumla kamu oyuna sunduk. Raporun nihai hali geçen hafta dağıtılmaya başlandı. Çalışmalarımız burada da bitmedi, ilk raporumuzda getirdiğimiz önerilerin finansmanı üzerine de yeni bir rapor çalışması hemen başlatıldı. Yeni raporun yönetici özeti, 7-8 Aralık’ta Adana’da düzenlenecek zirvemizde sunulacaktır. Gelenekselleşen ve bu yıl onuncusu düzenlenecek olan Girişim ve İş Dünyası Zirvemize hepinizi davet ediyorum. Zirvede, meslek eğitimi tekrar masaya yatırılacak ve çok yönlü olarak tartışılacaktır.

Bu raporda, son günlerde çok tartışılan katsayı sorununa da değinildi. Bizim bu konudaki görüşümüz, meslek liselerinin önündeki engellerin kaldırılması, ancak imam hatip liselerinin de meslek lisesi statüsünden çıkartılması, genel lise değil, özel bir statüye alınmasıdır. İmam hatip liseleri özel bir statü kazanmadıkça, katsayıların kaldırılması meslek lisesi sorununu çözmez, daha da zorlaştırır. Zaten asıl tartışmamız gereken konu, meslek eğitiminin yeniden yapılandırılması, ekonominin çarklarını döndürecek ara-elemanı yetiştirebilmesidir. Ancak maalesef, tartışmalar köklü iyileştirmeler yerine yine imam hatip konusunda kilitlenmiştir.

Geçtiğimiz hafta sonu, YÖK ve MEB üst düzey bürokratları ve Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir’den gelen sanayici, işadamı ve meslek yüksekokulu hocalarıyla birlikte, Türkiye’de mesleki eğitim sistemini tartışmak üzere biraraya geldik. İki gün süren bu toplantıya 80 kişi katıldı, taraflar düşüncelerini paylaşma fırsatını elde ettiler. Bu konudaki raporumuzu sizlere ileteceğiz. Benzer toplantıların Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yapacağız. Böylece, YÖK ve MEB ve Sanayici kesimin diyaloğuna önemli bir katkı sağladığımızı düşünüyorum.

İlgilendiğimiz bir diğer konu organize sanayi bölgeleri. Organize sanayi bölgeleri, 2002 yılında uygulanmaya başlanan bir kanun çerçevesinde yönetiliyorlar. Ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı OSB’ler hakkında yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Hazırlanan tasarıda OSB’lerin yönetimi ağırlıklı olarak kamu kurumu niteliğindeki ticaret ve sanayi odalarına devrediliyor. Diğer bir deyişle mülk sahibi sanayiciler yönetimde azınlık durumda olacak, ticaret ve sanayi odalarınca atanacak ve belki de gerçek sanayici vasfı olmayan “profesyonel oda yöneticileri” OSB’lerin yönetiminde ağırlıkta olacaktır.

Üyelerinin büyük çoğunluğu KOBİ’lerden, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren girişimcilerden oluşan TÜRKONFED, bu yasa tasarısını karşı çıkmaktadır. Görüşlerimizi, eleştirilerimizi basına açıkladık. Rahatlıkla söyleyebilirim ki ısrarlı çalışmalarımız sonuç vermiş, TÜRKONFED bürokrasi çevrelerinde ve basın mensupları arasında, OSB’ler konusunda referans noktası haline gelmiştir.

Konfederasyonumuzun ısrarla üzerinde durduğu bir diğer konu da ülkemizde yeni yeni kurulmakta olan “Kalkınma Ajansları” oldu.

Ajanslar, Türkiye’nin kalkınma altyapısını sağlamlaştıracak en önemli araçlardan biri. Bu bağlamda geçtiğimiz dönemde gecikmeli olarak da olsa, Kalkınma Ajansları Yasası çıkartıldı. Biz ajanslar için yasada çizilen tanımı gereğinden fazla merkeziyetçi bulduk. Bu görüşümüzü de her fırsatta, çeşitli platformlarda dile getirdik. Ancak tüm çabalarımıza rağmen yasa, merkeziyetçi yapısı düzeltilmeden çıkartıldı. Yine de yasanın izin verdiği ölçüde ajans yönetimlerinde TÜRKONFED üyelerinin, yani gönüllük esasıyla bir araya gelmiş iş insanlarımızın yer alması için çalışıyoruz.

Sizlere mesajım şudur:

Bölgenizde bir gün mutlaka kurulacak olan Kalkınma Ajansı’nı yakından takip ediniz. Kuruluşunun her aşamasından haberdar olunuz. Bizleri de bilgilendirmeniz ve bu kurumlarda kalkınmanın bel kemiği olan sivil iş adamları olarak yer alınız.

Diğer faaliyetlerimize gelince...

TÜRKONFED olarak her yıl iki kez Başkanlar Konseyi toplantıları düzenliyoruz. Bu toplantılarımızda, ev sahibi derneğimizin federasyonu kapsamında önemli bir çalışmayı da yürütüyoruz. Genel adı ”Sanayide Bölgesel ve Sektörel Göreli Üstünlükler” olan çalışmamızda bölgeler bazında karşılaştırmalı sektör analizi yapıyoruz.

Bizim bu çalışmamızı benzeri çalışmalardan farklı kılan önemli bir yönü var. Bu çalışmaları bahse  konu  bölgede  oturan,  sorunları  bizzat  yaşayanlar  ile  birlikte,  onların  verilerine ve eğilimlerine dayanarak yapıyoruz. Çalışmalarımız bütün bölgelerde tamamlandığında, tüm Türkiye’yi içeren çok önemli bir veri tabanı elde etmiş olacağımızı umuyoruz.

Ayrıca, Dünya Bankası Grubu ile Türkiye Seminerleri düzenliyoruz. Bu toplantılarda amaç, üyelerimizin Dünya Bankasını ve Uluslararası Finans Kurumu’nu daha yakından tanıyabilmesi ve çeşitli finansman olanaklarından yararlanabilmeleridir.

Bir diğer etkinliğimiz de Avrupa Birliği uyum süreci üzerine...

TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Dr. Bahadır Kaleağası ile üye federasyonlarımızı ziyaret ediyoruz. Toplantılarda AB müzakere sürecinde yaşanabilecek sorunları ele alıyor, bu süreçte karşılaşılabilecek olası ekonomik ve siyasi meseleleri tartışıyoruz.

AB süreci ile ilgili bir diğer çalışmamız ise geçen yıl tamamlandı. Danışmanımız ile tüm federasyonlarımızı ziyaret ettik ve Avrupa Birliği fonları konusunda bilgilendirme toplantıları düzenledik. Burada amaç, üyelerimizin AB fonlarını ve sunduğu diğer olanakları daha iyi tanıyabilmeleri, başvuru yöntemleri hakkında bilgilenmeleriydi.

TÜSİAD Başkanı sayın Sabancı, bahsettiğim faaliyetlerimizin tümünde yanımızda yer alıyor. Kendisine ve TÜSİAD’a bu vesileyle teşekkürlerimi iletmeme izin veriniz.

Konfederasyonumuz çalışmalarına, görüşlerini ilgili makamlara ulaştırmaya ve gerekli gördüğü yerlerde eleştirilerine devam edecektir. Ancak etkimizi artırmak için temsil gücümüzü artırmamız gerekmektedir. Bu nedenle sizlerden isteğim, çevre illerde yapılanmış, siyasi misyonu olmayan, sizinki gibi dernekler ile temasa geçmeniz, onlara TÜRKONFED’i tanıtmanız ve bir çatı altında toplanmanın pozitif etkilerini anlatmanızdır. TÜRKONFED olarak ne kadar çok üyemiz olursa, o kadar  çok sanayicinin sesini duyururuz.

Konuşmamı bitirirken, hepinizi tekrar Adana Zirvemize davet ediyorum.

TÜRKONFED’in yıl boyu yaptığı çalışmaların sonucu olacak bu toplantımızdan hem diğer üyelerimiz ile tanışmak, hem de TÜRKONFED’i daha yakından tanımak açısından faydalanacağınızı umuyorum.

CELAL BEYSEL

TÜRKONFEDYÖNETİM KURULU BAŞKANI

 

Paylaş: