TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel'in SİLİVRİ SİAD Daveti Açılış Konuşması

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel'in SİLİVRİ SİAD Daveti Açılış Konuşması

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel'in, 28 Eylül 2006'da gerçekleştirdiği Silivri SİAD Açılış Konuşması.

Sayın Başkanlar, Değerli Konuklar,

Konuşmama, bugün bize ev sahipliği yapan Silivri SİAD’a ve Başkan Kadir Baran’a teşekkür ederek başlamak istiyorum.

TÜRKONFED bundan 10 yıl önce ülke genelindeki Sanayici ve İşadamları Dernekleri’nin bir araya gelmesi ve Türkiye SİAD Platformunu oluşturmasıyla kuruluşunun ilk adımlarını attı. İki yıl önce de, medeni kanunda yapılan bir değişiklik sonucu, konfederasyonlaşma yolu  açıldı ve platform üyesi dernekler 6 federasyon altında birleşerek TÜRKONFED’i kurdu. Bugün 8 federasyon ve yaklaşık 9000 iş insanı ile Türkiye’nin en büyük bağımsız ve gönüllü iş örgütlerinden biriyiz.

Peki TÜRKONFED neler yapar?

Bildiğiniz gibi, iki hafta kadar önce Bursa’da Başkanlar Konseyi için biraraya geldik.

Bu toplantılarımızda önemli bir çalışmayı da yürütüyoruz. Genel adı ”Sanayide Bölgesel ve Sektörel Göreli Üstünlükler” olan çalışmamızda bölgeler bazında karşılaştırmalı sektör analizi yapıyoruz.

Bizim bu çalışmamızı benzeri çalışmalardan farklı kılan önemli bir yönü var. Bu çalışmaları bahse konu bölgede oturan, sorunları bizzat yaşayanlar ile birlikte, onların verilerine ve eğilimlerine dayanarak yapıyoruz. Çalışmalarımız bütün bölgelerde tamamlandığında, tüm Türkiye’yi içeren çok önemli bir veri tabanı elde etmiş olacağımızı umuyoruz.

Konfederasyonumuzun ısrarla üzerinde durduğu bir konu da ülkemizde yeni yeni kurulmakta olan “Kalkınma Ajansları”

Ajanslar, Türkiye’nin kalkınma altyapısını sağlamlaştıracak en önemli araçlardan biri. Bu bağlamda geçtiğimiz dönemde gecikmeli olarak da olsa, Bölgesel Kalkınma Ajansları yasası çıkartıldı. Biz ajanslar için yasada çizilen tanımı gereğinden fazla merkeziyetçi bulduk. Bu görüşümüzü de her fırsatta, çeşitli platformlarda dile getirdik. Ancak tüm çabalarımıza  rağmen yasa, merkeziyetçi yapısı düzeltilmeden çıkartıldı. Yine de yasanın izin verdiği ölçüde ajans yönetimlerinde TÜRKONFED üyelerinin, yani bölge kalkınması için sivil inisiyatif ve gönüllük esasıyla bir araya gelmiş iş insanlarımızın yer alması için çalışıyoruz.

Sahiplendiğimiz ikinci temel konu ise yine kalkınmamızda çok önemli bir yapı taşı olacak ve özellikle de KOBİ’lerin yetişmiş eleman sıkıntısını hafifletecek olan mesleki-teknik eğitim konusudur. Bu konuda sesimizi duyurmak amacıyla Eğitim Reformu Girişimi ile ortaklaşa bir çalışma başlattık.

Bu çalışma çerçevesinde, mesleki eğitimin sorunlarını ve bu sorunların çözüm prensiplerini içeren bir rapor hazırladık. Rapor şu anda basım aşamasında. İkinci bir raporun hazırlıkları da başladı Yeni raporumuzun konusu, mesleki eğitimi iyileştirme yönünde yaptığımız önerilerin finansmanı olacak.

Bildiğiniz gibi Aralık ayında Adana’da gerçekleştireceğimiz zirvemizin de teması, mesleki eğitim çerçevesinde, “Ekonominin Yeni Dar Boğazı: Yetişmiş Ara Eleman” olacak. Dolayısıyla raporlarımız çözüm önerilerimizle birlikte Aralık ayında bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunulacak.

Özellikle üzerinde durduğumuz bir diğer nokta da, yakında meclis genel kuruluna inmesi beklenen Organize Sanayi Bölgeleri Yasa Tasarısı. Organize Sanayi Bölgeleri, 2002 yılından bu yana bu bölgelerde mülkiyetin sahibi olan, bölgenin enerji santrali, kanalizasyon sistemi gibi altyapısını kendi paralarıyla kurmuş sanayiciler tarafından başarılı bir biçimde yönetilmektedir.

Hazırlanan yasa tasarısında ise bu sistem değiştirilerek, OSB’lerin yönetimi ağırlıklı olarak kamu kurumu niteliğindeki ticaret ve sanayi odaları temsilcilerine verilecektir. Diğer bir deyişle sanayiciler kendi OSB’lerinin yönetiminde azınlık durumda olacak, merkezden atanacak ve çoğu zaman gerçek sanayici vasfı olmayan “profesyonel oda yöneticileri” OSB’lerin yönetiminde ağırlıkta olacaktır.

Üyelerinin büyük çoğunluğu KOBİ’lerden, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren girişimcilerden oluşan TÜRKONFED, bu yasa tasarısını karşı çıkmaktadır. Görüşlerimizi, eleştirilerimizi son günlerde basınla paylaşıyoruz. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, hem Organize Sanayi Bölgeleri, hem de mesleki eğitim üzerinde ısrarlı çalışmalarımız sonuç vermiş, TÜRKONFED bürokrasi çevrelerinde ve basın mensupları arasında, bu iki konuda referans noktası haline gelmiştir.

Türk sanayisini yakından ilgilendiren her konu, TÜRKONFED’in faaliyet alanındadır. Konfederasyonumuz çalışmalarına, görüşlerini ilgili makamlara ulaştırmaya ve gerekli gördüğü yerlerde eleştirilerine devam edecektir.

Konuşmamı bitirirken, hepinizi Adana Zirvemize davet ediyor, TÜRKONFED’in yıl boyu yaptığı çalışmaların sonucu olacak bu toplantımızdan hem diğer üyelerimiz ile tanışmak, hem de TÜRKONFED’i daha yakından tanımak açısından faydalanacağınızı umuyorum.

CELAL BEYSEL TÜRKONFED

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Paylaş: