TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu: “Yenilikleri, Girişimci Bir Ruhla Hayata Geçirelim”

TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu: “Yenilikleri, Girişimci Bir Ruhla Hayata Geçirelim”

XII. KOBİ Zirvesi’nin açılışına katılan ve “Girişimci Ekosistem” ile ilgili düzenlenen panelde konuşan TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu düzenleyici çerçevenin beş önemli niteliğini vurguladı. Kadooğlu, “TÜRKONFED olarak Cesur, Hızlı, Adil, Koruyucu ve Akıllı düzenlemeler beklentisi içindeyiz” dedi. 
 

28 Nisan 2016 / İstanbul-Girişimci Ekosistemi ana temasıyla TOSYÖV, TOBB ve KOSGEB işbirliği ile XII. KOBİ Zirvesi, 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın açılış konuşmasıyla başlayan zirvenin ilk oturumuna TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu da konuşmacı olarak katıldı. “Girişimci Dostu Düzenleyici Çerçevenin Geliştirilmesi” oturumunun moderatörlüğünü Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver yaparken, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu’nun yanı sıra KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, KGF A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türk Telekom Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar da panelistler arasında yer aldı.

TÜRKONFED’in Türkiye’nin en geniş tabanlı KOBİ yapılanmasına sahip çatı örgütü olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Tarkan Kadooğlu, “Gerek ulusal çapta gerekse yerel ve sektörel düzeyde yaptığımız çalışmalar önemli bir gerçeği açıkça işaret ediyor. Türkiye’nin hızlı büyümeyi yakalayabilmesi ve orta gelir tuzağını aşabilmesi için yüksek katma değerli iş alanlarına yoğunlaşması gerekiyor. Yenilikçi, sürdürülebilir ve çağının ötesine geçen ürün ve hizmetler geliştirmemiz önem taşıyor. Bunu da güçlü bir değer zinciri içinde, yenilikçi ürün ve hizmetler üreten girişimcilerimiz ile KOBİ’lerimiz olmadan başaramayız. Ancak bunu yaparken, ortaya çıkan kırılganlıklara karşı da girişimcilerimizi, adil olmayan ticarete karşı koruma altına almalıyız. Bu gerçekten yola çıkarak, ihtiyaç duyduğumuz düzenleyici çerçevenin beş ayrı niteliği olması gerektiğini vurguluyoruz. ‘Cesur’, ‘Hızlı’, ‘Adil’, ‘Koruyucu’ ve ‘Akıllı’ düzenlemeler beklentisi içindeyiz” dedi.

“CESUR DÜZENLEMELERE İHTİYACIMIZ VAR”

Öncelikle cesur düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Kadooğlu, girişimciliğin yenilikçi kapasite artırmak adına önemli olduğunu vurguladı. Yenilikçi girişimciliğin gelişmesi için düzenleyici çerçevenin günümüzün ihtiyaçlarına uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Kadooğlu, şöyle devam etti: “İhtiyaç duyduğumuz ikinci nitelik ise hız. İş dünyasındaki ve teknolojideki bu hızlı değişime, düzenlemelerimizin de hızla ayak uydurması; özellikle finansmana erişim konusunda Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası gibi kurumların, son derece yenilikçi, hızlı politika üretmeleri gerekiyor.

“Günümüzde artık büyük balık küçük balığı değil, hızlı balık yavaş balığı yiyor. Sadece üretim teknolojilerinde ya da yenilikçi ürünlerde değil, düzenleyici çerçeve dediğimiz yasa ve yönetmeliklerde de zamanın ruhunu yakalamamız gerekiyor.” diyen Kadooğlu, “Düzenlenme çerçevemiz, aynı zamanda adil rekabeti ve ticareti sağlamalıdır. Girişimcilerimiz, yenilikleri hızla pazara sunabilmek için fikirlerinin çalınmayacağından emin olmalıdır. Bunun yolu da fikri mülkiyet haklarını koruyan düzenlemelerin kuvvetli olmasından geçer. Firmalarımız; rekabet ortamında, kayıt dışı ve merdiven altı üretim yapan firmalarla mücadele etmek zorunda kalmamalıdır” diye konuştu.

Düzenleyici çerçevenin, ticaret ve üretim hayatı içinde girişimciye koruma sağlaması gerektiğine işaret eden Kadooğlu, yeni girişimler için en açık alanın şirketten şirkete yapılan işler olduğunu aktardı. Bu alanın dfa ödeme geciktirme anlayışı ile tuzaklarla dolu olduğunu hatırlatan Kadooğlu, “TÜRKONFED’in de sık sık vurguladığı karşılıksız çek ve senetler ile artık bir furya haline gelen iflas erteleme kararları, finansal anlamda zaten kırılgan olan KOBİ’lerimizi ve yeni girişimleri batma noktasına getirmektedir” dedi. 

Türkiye’nin çeşitli uluslararası endekslere göre, düzenleyici çerçevesi ve uygulaması problemli ülkeler arasında yer aldığını belirten Kadooğlu, Dünya Bankası İş Yapılabilirlik Endeksi’nde ‘ödeme sorunlarının çözülmesi’ alanında 189 ülke içinde 124. sırada yer almayı hak etmediğini de söyledi. TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, çözüm yolunu da şöyle gösterdi: “Yenilikçi, bilimsel ve katılımcı karar alma süreçleri, beraberinde, hedefe yönelik akıllı düzenlemeleri gerektiriyor. Düzenleyici çerçeve ortaya konmadan önce, tüm tarafların görüşünün alındığı, ayrıca teknik ve sosyal etkilerin tartışıldığı bir etki analizinin masaya konması gerekiyor. Düzenleyici çerçeve, girişimlerin sürekliliğini sağlayacak kadar korumacı, buna karşın yenilik yapması konusunda önünü açacak kadar cesur olmalıdır. Bu bir tezat gibi görünüyor ancak rekabet gücü yüksek ülkelerin, rekabet gücü kazandıran uygulamalarının bu şekilde tasarlandığını da hatırlatmak isterim”

Kadooğlu konuşmasını “İster, içinde yaşadığımız yeni ekonomik sistem deyin, ister dijital ekonomi, ister endüstri 4,0. Ne isim taktığınızın önemi yok. Önemli olan, o yenilikleri girişimci bir ruhla hayata geçirmeye çalışan KOBİ’lerimizin önünü açacak akıllı düzenlemeleri, çağın ruhuna uydurmaktır” diye tamamladı.

Paylaş: