Süleyman Onatça, İş Dünyasında Kadın Raporu Samsun Çalıştayı'nda konuştu

Süleyman Onatça,  İş Dünyasında Kadın Raporu Samsun Çalıştayı'nda konuştu
TÜRKONDED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça,  İş Dünyasında Kadın Raporu SamsunÇalıştayı'nda bir konuşma gerçekleştirdi.
 
Konuşmanın tam metni aşağıda ve ekli dosyada yer almaktadır.

Sayın Valim,

Değerli Konuklar,

Hepinizi TÜRKONFED adına saygıyla selamlıyorum.

 

Ülke olarak üzüldüğümüz, kaygılarımızın arttığı, gerildiğimiz bir süreçten geçiyoruz. Gerçekten gündemi takip etmekten yorulduk. Yerel seçimlere 2 gün kaldı. Her geçen gün toplumsal gerginliğimize yenilerini ekliyor. Twitter'ın açılmasını beklerken dün ortaya sürülen Suriye konulu konuşmalar ve arkasından bu sefer de Youtube'un kapatılması, zaten dolu olan bardağa eklenen son damlalar oldu.

Umuyoruz, demokrasinin doğru işletildiği, huzur içerisinde bir seçimi geride bırakır ve seçimler sonrasında bu gerilimin düştüğünü görür ve bıraktığımız yerden işlerimize geri döneriz. Zira, Türkiye olarak birçok önemli konumuzu uzun bir süredir askıya aldık. Daha fazla önem vermemiz gereken, üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılması şart olan konular siyasi atmosfer nedeniyle geri planda kaldı. Bunlardan en önemlisi Türkiye’nin kadın değeriyle ilgili. Ne yazık ki ülkemizin ne yönetim kadrolarında ne de çalışma hayatında kadın varlığını arzu ettiğimiz seviyeye hala getiremedik. Getiremediğimiz için de adeta başımız dertten kurtulmuyor.

Aynı çalışmalarımız çerçevesinde Diyarbakır’da da bir görüşümü paylaştım. Lütfen şimdi gözlerimizi kapatalım ve düşünelim. ‘Paralel devlet’, ‘tapeler-dinlemeler’, ‘Suriye gerginliği’, ‘yolsuzluk iddiaları’ bunların hangisinde kadın aktör var?

Hiç birinde… İşte biz biraz da bu yüzden kadınlarımızın yönetim kademelerinde yer almasını, varlıklarıyla değer grafiklerimizi yükseltsinler istiyoruz. Kadının olduğu yerde üretkenlik vardır. Kadının olduğu yerde nezaket, incelik vardır. Kadının olduğu yerde bereket vardır. Bu değerimizi hala keşfedememiş olmak bizleri derinden üzmektedir.

Yerel seçimlere 2 gün kala bir istatistiği hatırlatmak istiyorum.

 

Değerli arkadaşlar,

Belediye sayıları azaltılmış olsa da Türkiye’de toplam 1395 belediye var. İktidardaki AK Parti’nin toplam kadın belediye başkan adayı 18. CHP’nin 46, MHP’nin 35. BDP eşbaşkanlık sistemiyle kadına özel önem göstermesine rağmen sayı 30. Yani, 1395 belediyeye 129 kadın aday. Kadın adayların tamamı kazanmış olsa bile Türkiye’de her 10 belediye başkanından biri bile kadın olamayacak. Bu tabloyu bir kez de Samsun’dan özellikle siyasilerimize hatırlatıyoruz.

Tabii, burada önemli bir konu daha var. Kadınlarımızın başvuru sayısındaki oran da çok düşük. Ben kadınlarımızın erkekler kadar, hatta daha fazla sayıda başvuruda bulunmalarını yani daha fazla talepkar olmalarını arzu ediyorum. Eğer sizler talepkar olmazsanız bu yolda mesafe alamayacağız kesin.

 

Değerli arkadaşlar,

Yerel seçimler gündemde olduğu için konuşmama siyasetteki kadının yeriyle başladım. Ancak, Türkiye’nin, iş dünyasında da kadının değeriyle ilgili gerçekten bir dönüşüme ihtiyacı var. Kimse toplam istihdamdaki yüzde 27, toplam girişimci sayımızdaki yüzde 7’lik kadın payı ile dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebileceğimizi iddia edemez. O yüzden Türkiye’nin popülist söylemleri bir tarafa bırakıp kadın değeriyle ilgili eyleme geçilmesini sağlayacak reformların uygulanması gerekiyor. İş sahibi olarak kendi ayakları üzerinde duran, kendi işinin patronu olan, yönetici olan, iş dünyasında meslek odalarında ve STK’larda daha etkin kadınlar oldukça, sayıları arttıkça Türkiye sadece ekonomik açıdan değil, sosyal açıdan da gelişmiş ülkeler arasına girebilecek.

Kız çocuklarımızın eğitimine daha fazla önem vererek, kadın girişimci sayımızı teşviklerle artırarak, onların iş hayatına adaptasyonuna yardımcı olacak altyapısal çalışmalar gerçekleştirerek yolumuza devam etmemiz gerektiğini her fırsatta söylüyoruz.

Sadece söz söylemekle yetinmiyoruz. TÜRKONFED olarak yıllar önce ‘İş Dünyasında Kadın Raporu’ hazırlamıştık. Bu raporumuzda bir fotoğraf ortaya koymuş, iş hayatına daha fazla kadınının neden yer bulamadığını, yer alması için kimin, hangi kurumun ne yapması gerektiğini ilgililere aktarmıştık.

Şimdi bu raporu revize ediyoruz. Revize ederken de mevcut istatistiklerle masa başı çalışma yapmıyoruz. Akademisyenlerimizin de katılımıyla çalıştaylar düzenliyor, anketler, araştırmalar yapıyoruz. Özellikle çalıştaylarımızda iş hayatındaki kadınlarımızla, hatta iş hayatında yer almak isteyen kadınlarımızla görüşmeler yapıyor, ilgili kesimlerin görüşlerini alıyoruz. 

 

Paylaş: