KOBİ Verilerine Genel Bakış - Eylül 2019

KOBİ Verilerine Genel Bakış - Eylül 2019

KOBİ’lerin yılın ilk 6 ayında yaşadığı istihdam kaybı %4 olarak açıklanırken, kurulan girişim sayısının da geçen yıla göre azalması dikkat çekiyor. Bütün şirketler gibi KOBİ’leri de yakından ilgilendiren önemli bir diğer gelişme ise Merkez Bankası’nın bu ay da politika faizini düşürerek %16,5 seviyesine indirmesi.

KOBİ’lerde İstihdam Kaybı

SGK’nın güncellenmiş verilerine göre Ocak-Haziran döneminde KOBİ’lerin geçen yılın aynı dönemine göre istihdamı ortalama %4 geriledi. KOBİ’lerin yarattığı SGK istihdamı haziran ayında %3,8 azalarak 11,3 milyon kişi oldu. Büyük ölçekli işletmelerin ise aynı dönemde yarattığı istihdam ortalama %4 arttı; haziran ayında ise geçen yıla göre %4,9 artarak 2,9 milyon kişi oldu. Ocak-Haziran döneminde KOBİ’lerin yarattığı sigortalı istihdamının %4 gerilemesi, ekonomideki  2019’un ilk yarısındaki daralmaya paralel ilerliyor.

Kaynak: SGK verilerinden hazırlanmıştır

Takipteki Krediler Artarken Bankaların Karlılığı Azaldı

BDDK’nın temmuz ayı verileri takipteki kredilerin artışının devam ettiğine işaret ediyor; takipteki alacaklar rasyosu temmuzda %4,57’ye yükselirken (haziranda %4,36), takipteki KOBİ kredilerinin toplam KOBİ kredilerine olan oranı ise %8,63’e kadar yükseldi (haziranda %8,29).

Kredilerle ilgili bir diğer gelişme ise, bankaların karlılığının yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %16 azalarak 28,2 milyar liraya gerilemesi.

Öte yandan Merkez Bankası, bu ay düzenlediği Para Politikası Kurulu toplantısında, 200-250 puan bandında indirmesi beklenen politika faizini 325 puan düşürerek %16,5’e çekti. Merkez Bankası, yakın dönemde iktisadi faaliyetlerdeki ılımlı iyileşmenin ve enflasyon görünümündeki iyileşmenin politika faizinin düşürülmesinde etkili olduğunu açıkladı.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen faiz indirimi, gelecek ay düzenlenecek kurulda Merkez Bankasının tekrar faiz indirimine gitmekten çekinmeyeceği şeklinde yorumlanıyor. Önümüzdeki aylarda yatırımcıların takibinde olacak en kritik nokta ise enflasyonun beklentilerin üstünde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği.

Kaynak: BDDK verilerinden hazırlanmıştır

Kurulan Girişim Sayısında Azalma Devam Ediyor

Yılın ilk yarısında Türkiye genelinde kurulan girişim sayısı önceki yıla göre %13,6 azalmıştı. Güncel TOBB verilerine göre ise temmuz ayında kurulan girişim sayısındaki artış, yılın ilk 7 ayında kurulan girişim sayısındaki azalma oranını %11,1’e düşürdü. Temmuzda kurulan 7.197 girişim, ilk 7 ayda kurulan toplam girişim sayısını 47.173’e yükseltti.

Kurulan şirket sayısı 1.000’in üstünde olan bölgelerde kurulan şirket sayısının en fazla azaldığı bölge %26 ile TRC2 (Diyarbakır ve Urfa bölgesi) olurken (933 şirket), %25 ile TR63 (Hatay bölgesi) onu takip etti (875 şirket). TR41 (Bursa, Eskişehir, Bilecik) bölgesinde de kurulan şirket sayısı geçen yıla göre %19 azalarak 2088 oldu.

Kurulan girişim sayılarının geçen yıla göre azlığı, iş yapma koşullarının geçen yıla göre zayıfladığının bir göstergesi. BDDK verilerine göre temmuz ayında kredi artışı geçen yıla göre %2,9 seviyesinde oldu. Toplam kredilerin artış hızının geçen yıla göre yavaşladığı göz önüne alındığında, yeni kurulacak girişimler için finansal koşulların da zayıfladığı görülüyor.  

Kaynak: TOBB verilerinden hazırlanmıştır

Paylaş: