Ağustos-Eylül 2019 Dönemi Ekonomi Politikaları

Ağustos-Eylül 2019 Dönemi Ekonomi Politikaları

Ağustos-Eylül aylarında girişim ve işletmeleri ilgilendiren önemli ekonomik çalışmalar arasında “İhracat Ana Planı”, “KOBİ’lere dijitalleşme desteği” ve “İmalat sanayi sektörüne yapılan teşvikler” öne çıkıyor.

İhracat Ana Planı Açıklandı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 17 hedef ülke ve 5 hedef sektör belirlenen İhracat “Ana Planı”nı açıkladı. İhracat Ana Planı’na göre 226,6 milyar dolarlık bir ihracat hedefi bulunurken, makine, otomotiv, elektrik-elektronik, kimya ve gıda endüstrisi olmak üzere 5 hedef sektör olarak seçildi. İhracat Ana Planı’nındaki diğer bir konu ise İhtisas Serbest Bölgeleri ile Türkiye ihracatındaki payı %3,5 olan yüksek teknolojili ürün ihracatının %5’e çıkarılması hedefleniyor.

https://www.dunya.com/ihracat/ihracatta-ana-plan-cizildi-17-hedef-ulke-5-hedef-sektor-haberi-452535

KOBİ'lere 71,5 milyon liralık dijitalleşme desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gelecek dönemde teknoloji geliştirici KOBİ’lerin nitelik ve niceliğini artırmaya özel önem vereceklerini belirterek, "KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) ile 50,5 milyon lirası geri ödemesiz, toplamda 71,5 milyon liralık destek KOBİ’lerimizle buluşacak" açıklamasında bulundu.

Mart ayında çıkılan KOBİGEL’in "İmalat Sanayinde Dijitalleşme" temalı çağrısı, yerli teknoloji geliştiricisi ve üretimini dijitalleştirmek isteyen KOBİ’leri kapsıyor. Programın amacı, özgün yerli teknolojilerin ağırlıkta olduğu bir dijitalleşme için, teknoloji geliştiren KOBİ envanterini genişletmek ve KOBİ’lerin dijitalleştirilmiş iş süreçlerini artırmak olarak belirlendi.

https://www.dunya.com/ekonomi/kobilere-715-milyon-liralik-dijitallesme-destegi-haberi-452521

Sanayi Bakanlığı İmalat Sektörü Teşviklerine Yoğunlaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yılın ilk yarısında verilen yatırım teşvik belgelerinde imalat sektörü öne çıktı. Bu sektörde ocak-haziran döneminde toplam sabit yatırım tutarı 28 milyar 741 milyon lirayı bulan bin 467 projeye teşvik sağlandı.

Yatırım teşvik belgelerinin sektörlere göre dağılımı incelendiğinde, yılın ilk yarısında en çok teşvik imalat sektöründeki yatırımlara verildi. Bu dönemde imalat sektöründe toplam sabit yatırım tutarı 28 milyar 741 milyon lira olan 1.467 projeye teşvik sağlandı. Bu projelerle 56.475 kişiye ilave istihdam planlandı. Ocak-haziran döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgelerinden en çok faydalanan diğer sektörler sırasıyla hizmetler ve enerji oldu.

https://www.bloomberght.com/sanayi-ve-teknoloji-bakanligi-tesvikleri-imalat-sektorunde-yogunlasti-2232288

Paylaş: