22 Mayıs 2020 / İstanbul – Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası tarafından, üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, koronavirüs salgını nedeniyle online platformda devam ediyor. TÜRKONFED’in yürütücülüğünü üstlendiği Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) de ücretsiz dijitalleşme desteği sağladığı etkinlik, geçen hafta düzenlenen yeni dönem açılış toplantısının ardından ikinci haftasında da dijital liderleri KOBİ’ler ile buluşturdu.
Dijital Anadolu Projesi’nin internet sitesi üzerinden Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen online etkinliğe, Logo Yazılım Türkiye Genel Müdürü Akın Sertcan ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca katıldı.
Serdar Kuzuloğlu: “Salgın süreci dijital dönüşümü hızlandırdı”
Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu, “Koronavirüs salgını küresel durgunluğa neden olurken dijital dönüşüm sürecine hız kazandırdı. Özellikle dijital dönüşüm ile ilgili çabası olan kurumların ve şirketlerin faaliyetlerini yeni şartlarda sürdürebildiğini gördük. Bu şirketler müşterilerine ulaşmaya devam ettiler, tedarik zincirini sürdürebildiler. Bu durum önümüzdeki dönemde, Türkiye’deki işletmelerin neredeyse tamamına yakınını oluşturan KOBİ’lerin dijital dönüşüm alanındaki motivasyonunu artıracaktır” dedi.
Akın Sertcan: “Hayatımıza giren ‘yeni’leri kabul etmemiz gerekiyor”
Dijital dönüşüm sürecinin zihniyet değişikliği ile başladığını söyleyen Logo Yazılım Türkiye Genel Müdürü Akın Sertcan, “Dijital dönüşüm için şirketlerin en üst kademeden en alt birime kadar bir zihniyet değişikliğine ihtiyacı var. Öncelikle dünkü alışkanlıkların terk edilmesi ve değişime direnç gösterilmemesi gerekiyor. Salgın döneminde net bir şekilde gördük ki, dönüşümünü tamamlayan ya da bu alanda yol kat eden şirketler sürece hızla adapte oldu. Ancak iş süreçlerini mobil yöneten, otomasyona geçmeyen, hatta fatura kesimini daha dijitalleştirmeyen küçük işletmeler büyük zorluklar yaşadı. Artık hayatımıza giren ‘yeni’leri kabul etmemiz gerekiyor: Yeni iş, yeni işleyiş, yeni süreç, yeni trend; tüm bunları iyi analiz etmeliyiz. Her işletme bunlara odaklanıp çözümlerini dijital dönüşüm başlığında sorgulamalı. Bununla birlikte rekabette avantaj sağlayacakları, daha iyi olacakları yenilikçi ürün ve hizmetleri geliştirmeye odaklanmalarını tavsiye ediyorum” açıklamasında bulundu.
Erman Karaca: KOBİ’ler mentorluk desteğine ihtiyaç duyuyor”
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca ise dijital ekonomide başarılı olmanın öncelikli koşulunun bireylerin, kurumların ve ülkelerin dijitalleşmesi olduğunu vurguladı. Özellikle KOBİ’lerin dijitalleşme alanında desteğe ihtiyaç duyduklarının altını çizen Karaca, “KOBİ’lere sağlanan teşvik ve hibelerin önemli olduğuna inanıyoruz ancak bunların yanı sıra bir teknolojik hamle paketinin olmasını öneriyoruz. KOBİ’lerin ayağa kalkması için teknoloji hamlesindeki en önemli adımların, KOBİ’lere dijitalleşme farkındalığı, donanım ve yazılım katkısı ile mentorluk desteği sağlanmasıyla mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu süreç gösterdi ki, artık KOBİ’leri e-ticarette daha sık göreceğiz. Ancak diğer yandan henüz kurumsal bir web sitesine sahip olmayan küçük işletmeler var. Dolayısıyla KOBİ’lerin bu altyapıya kavuşmasını sağlarken teknolojiyi ne derece verimli kullandıklarını da gözlemleyip gerekli yönlendirmeleri yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
DDM yeni dönemde Anadolu’daki KOBİ’lere de online olarak hizmet veriyor
İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye İş Bankası, İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi, Endover Türkiye ile Tüm Girişimci ve İş Mentorları Derneği’nin destekleriyle TÜRKONFED tarafından kurulan Dijital Dönüşüm Merkezi, 2020 programında Türkiye İş Bankası iş birliği ve BANDWITT çözüm ortaklığında Dijital Anadolu Projesi ile ulusal ölçekte ve online olarak KOBİ’lerin hizmetine açıldı. Şimdiye kadar İstanbul’dan 150 KOBİ’nin dijitalleşme yolculuğuna rehberlik eden DDM, böylece yeni dönemde Anadolu’daki işletmelere de hizmet vermeye başladı.
Bu kapsamda dijitalleşme karnesi ve yol haritasını ücretsiz olarak KOBİ’lere sunmaya başlayan DDM’nin web sitesi üzerinden sisteme kaydolan KOBİ’lerden dijitalleşme karnelerinin hesaplanabilmesi için gerekli koşulları sağlayanlara bir anket iletiliyor. Ortalama 15 dakikada tamamlanan anket; iş süreçleri, bilgisayar teknolojileri, insan kaynakları, satış-pazarlama, üretim ve lojistik-dağıtım olmak üzere altı ana maddeden oluşuyor. Yanıtlara göre ücretsiz olarak çıkarılan dijital dönüşüm karnesi ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuğunda hangi seviyede oldukları, yol haritası ile de alabilecekleri aksiyon önerileri ortaya koyuluyor.
KOBİ’lere üç aylık ücretsiz dijital koçluk hizmeti için başvuru alımı sürüyor
Geçen hafta duyurulan uygulamaya KOBİ’ler büyük ilgi gösterirken bu KOBİ’ler içinden randevu talep eden ilk 100 şirkete üç ay boyunca DDM tarafından ücretsiz olarak verilecek dijital dönüşüm alanındaki koçluk hizmeti için başvuru alımı devam ediyor. KOBİ’lerin DDM’nin ücretsiz hizmetleri için www.ddm.org.tr adresine başvuru yapmaları yeterli.
Dijital Anadolu Projesi ve DDM canlı yayınlarının üçüncüsü 28 Mayıs 2020 Perşembe günü, farklı konu ve konuklarla KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine destek vermeye devam edecek.