Önce Küçüğü Düşünmek

Önce Küçüğü Düşünmek

TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, ekonomide mikro reformları hayata geçirmenin tam zamanı olduğunu söyledi. Beysel, Geç Ödeme Direktifi’nin Hindistan’da ve Avrupa’da uygulanırken Türkiye’de ihmal edilmesinin Türk KOBİ’leri açısından haksız rekabet anlamına geldiğinin de altını çizdi.

Türkiye’nin en büyük iş dünyası örgütlerinden TÜRKONFED, 2010 yılının ikinci Başkanlar Konseyi toplantısını Bodrum’da gerçekleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in de katılımıyla gerçekleşen toplantıda konfederasyona yeni katılan Doğu Karadeniz Federasyonu’nun da kuruluş töreni yapıldı. Batı Akdeniz illeri de niyet protokolü imzalayarak federasyonlaşma yolunda ilk adımı attı.

 

Toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, Türkiye’nin başarıyla gerçekleştirdiği makro ekonomik reformları, mikro ölçeğe yayamadığını ama içinde bulunduğumuz büyüme döneminin, mikro reformların toplumsal kabulü açısından önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

 

Türkiye’de bir KOBİ’nin sermayeye erişebilmesinin kolaylaştırılmasının çok önemli olduğunu ancak bundan daha önce yapılması gerekenler olduğunu vurgulayan Beysel, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

 

“KOBİ’lerin mevcut kapasitelerini kullanmayı ve ellerindeki sermayeyi koruyabilmelerini sağlayıcı tedbirler, krediye kolay erişmelerinin sağlanmasından daha öncelikli olmalıdır. Bu bağlamda icra iflas kanunu ile devlet ihaleleri kanununu da “önce küçüğü düşünerek” elden geçirilmesi, elzemdir.”

 

Beysel, Avrupa Birliği’nde uygulanan ve KOBİ’lerin tahsilatlarındaki gecikmeleri engellemeyi amaçlayan “Geç Ödeme Direktifi’nin de Türkiye’de ilgi görmemesinin büyük bir talihsizlik olduğunu söyledi.

 

TÜRKONFED Başkanı’nın konuyla ilgili görüşleri şöyle:

 

“Avrupa Birliği’nde 2000 yılında KOBİ’lerin büyük firmalar karşısında korunması adına gündeme getirilmiş olan “Geç Ödeme Direktifi”nin Türkiye’de hiç ilgi görmemiş olması, daha da kötüsü 2006 yılında AB tarafından yayınlanan tarama raporunda son derece hatalı bir yaklaşımla Türk kanunlarının bu konuda AB hükümleri ile uyum içerisinde olduğunun belirtilmesi talihsizliktir. Hindistan’ın “Geç Ödeme Direktifi”ni 2006 yılında yürürlüğe

 

koymuş olduğunu görüyoruz. Hindistan geç ödeme direktifi, Avrupa Birliği’ndekinden çok daha sert. Örneğin, geç ödemelere neden olan yöneticilere şahsi yüksek para cezaları söz konusu. Türk KOBİ’lerine rekabet yapan Hindistan KOBİ’lerini koruyan kanunların Türkiye’de olmamasının bir izahı var mıdır?”

 

İki gün süren TÜRKONFED Başkanlar Konseyi toplantısının konuk konuşmacıları Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve Avivasa Genel Müdürü Meral Eredenk idi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayrıntılı Bilgi İçin: Cüneyt Uzunoğulları

Telefon: 0532 3408181

 

 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED): İş dünyasını gönüllülük çerçevesinde bir çatı altında toplayan TÜRKONFED’in bünyesinde, Batı Anadolu, Marmara ve Kuzey Anadolu, Orta Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonlarına bağlı 69 bölgesel dernek bulunur. Sektörel federasyonlar ise, ambalaj alanında faaliyet gösteren Ambalaj Dernekleri Federasyonu, inşaat sektörü derneklerini bir araya getiren Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu, seramik sektörü derneklerini birleştiren Türkiye Seramik Federasyonu ve demir çelik, otomotiv, gıda, kimya, müteahhitlik, nakliye, lojistik, asansör, kırtasiye, fuarcılık, sağlık gereçleri gibi çok sayıda sektör derneğini tek çatı altında toplayan Sektörel Dernekler Federasyonu’dur. TÜRKONFED, bünyesindeki on federasyon altında toplanan 104 dernek ile 208 milyar dolarlık iş hacmine sahip, 1 milyonu aşkın kişiye istihdam sağlayan, 65 milyar dolardan fazla ihracat yapan, 10 binden fazla iş insanını temsil eder. www.turkonfed.org

Paylaş: