Dijital Liderlerden KOBİ'lerin Yol Haritasını Şekillendiren Tavsiyeler!

Dijital Liderlerden KOBİ'lerin Yol Haritasını Şekillendiren Tavsiyeler!

TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, dijital liderler ile KOBİ’leri çevrim içi platformda yedinci kez bir araya getirdi. Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen etkinlik, Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Maxis Girişim Sermayesi Genel Müdürü Selami Düz’ün katılımıyla gerçekleşti. Katılımcılar yeni iş modelleri, kadın girişimcilerin desteklenmesi, yüksek teknolojili üretim ve yatırım fonlarından yararlanmak için dikkat edilmesi gereken noktalar gibi konularda KOBİ’lere tavsiyelerde bulundu. 

11 Eylül 2020 / İstanbul – Üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkı sağlama hedefiyle Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, çevrim içi platformda KOBİ’ler ile buluşmaya devam ediyor. Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğündeki etkinlik serisinin yedincisi, Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Maxis Girişim Sermayesi Genel Müdürü Selami Düz’ün katılımıyla düzenlendi.

Ahu Büyükkuşoğlu Serter: “Dijitalleşmeyle fiziksel teması içeren hibrit bir model keşfetmeliyiz” 

Pandemi ile birlikte artan uzaktan çalışma modelini değerlendiren Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, “Kısa bir süre öncesine kadar uzaktan çalışma veya çevrim içi toplantı gibi yöntemleri konuştuğumuzda büyüklerimiz, ‘işe gelip duvara elini sürteceksin’ derdi. Pandemiyle birlikte aslında pek çok işin dijital kanallardan ve uzaktan yapılabileceğini gördük ancak bununla birlikte, elimizi duvara sürtmenin ne denli önemli olduğunu da anladık. Dolayısıyla şu anda pek çok şirketin gündeminde olan tamamen uzaktan çalışma modeli ile başarı elde etmenin zor olduğuna inanıyorum. Dijitalleşme ile fiziksel temasın, insani birlikteliğin bir arada olduğu hibrit bir yöntem keşfetmeliyiz” dedi.  

Kurucusu olduğu Arya Kadın Yatırım Platformu ile kadın girişimcileri destekleyen Serter, sözlerini şöyle sürdürdü, “Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde kadınların göz ardı edilmiş çok önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Dünyanın yarısı kadınlardan oluşuyor ancak bu kaynağın yüzde 10’u bile kullanılmıyor. Sözgelimi bir kredi olduğunda bile makrokrediler değil, mikrokrediler kadınlara veriliyor. Kadınların etkin görev almadığı bir yerde dönüşümden, inovasyondan ve yenilikten bahsetmek çok zor. Dolayısıyla önce bu çeşitliliği sağlamalıyız.” 

Hakan Güldağ: Finansal sorunlarını çözebilen KOBİ’ler dijitalleşmeye hazır 

Türkiye’nin kriz dönemlerine Avrupa’ya kıyasla daha hızlı uyum sağladığına dikkat çeken Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Türkiye bu tür belirsizlikleri yönetme kabiliyeti bakımından Avrupa’ya göre çok daha başarılı. Yüzde 40’ları bulan dalgalanmalar Avrupa’daki zihinsel modelin çok dışında. Türkiye’nin, iş dünyasının ve KOBİ’lerin bu uyumu ve özellikle üretimden kopmamamız büyük bir şans olarak görülebilir. Diğer taraftan ülkemizdeki firmaların dijital dönüşümle ilgili birtakım sıkıntıları var çünkü Türkiye tarımda da sanayide de imalatçı. Sattığımız ürünlerin yüzde 90’ı düşük veya orta teknolojili sanayi ürünü. Bu noktada teknolojik yoğunluğu olan ürünlerimizi artırmamız gerekiyor” diye konuştu. 

KOBİ’lerin öz kaynaklarındaki yetersizliğin dijitalleşme sürecini engellediğini belirten Güldağ, “KOBİ’ler bu dönemde kısa çalışma ödeneği, vergi ve sigorta primi ödemelerinin ötelemeleri gibi paketlerden yararlandı ancak artık bu ötelemelerin ödeme zamanı geldi ve bu durum KOBİ’lerin öncelikli gündemi. Bu tür finansal sorunları hafifletebilirsek KOBİ’ler dijitalleşme yolunda daha hızlı ve kararlı adımlar atacaktır. Bu dengeyi bulmamız lazım çünkü aksi takdirde yarışta geri kalma ihtimalimiz var. Özellikle aşının bulunması ve bu sürecin atlatılması ile başlayacak yeni döneme hazır olmak için şimdiden harekete geçmeliyiz” açıklamasında bulundu.  

Selami Düz: “KOBİ’ler, yatırımcıların hızlı dijitalleşme önerilerini dikkate almalı” 

Dijital Anadolu çevrim içi etkinliğinin son konuğu ise çeşitli gelişme evrelerinde bulunan girişimciler ile uzun vadeli bakış açısına sahip yatırımcıları girişim sermayesi yatırım fonları şemsiyesi altında bir araya getiren Maxis Girişim Sermayesi’nin Genel Müdürü Selami Düz oldu. Yatırımcılar ile KOBİ’ler arasında yaşanabilen olası anlaşmazlıklara değinen Düz, “Girişim sermayesi, bir şirkete ortak olduğunda şirketin değerini artırmaya yönelik bir perspektifle geliyor. 5 ila 7 sene arasında bu yatırımı çıkararak yatırım beklentilerine cevap vermeyi amaçlıyor. Bu haliyle girişim sermayesini, etkileri kalıcı olan geçici bir evliliğe benzetmek mümkün. Yatırımcılar bu kalıcı etkileri bırakabilmek üzere, ortaklık ve paylaşma kültürüne odaklanıyor. Ancak bu dönüşümü gerçekleştirebilmek ve şirketin değerini artırabilmek için özellikle ilk dönemde yapılan daha hızlı dijitalleşme gibi öneriler KOBİ’lere uygun gelmeyebiliyor. KOBİ’ler bu süreçte yatırımcıların hızlı dijitalleşme önerilerini mutlaka dikkate almalı. Karşılıklı olarak anlayış gösterilmesi bu ilişkinin çekirdeğini oluşturur. Yönetsel destek, finansal destek ve bilanço yönetimi bunun arkasından gelir” şeklinde konuştu. 

Dijital Dönüşüm Merkezi’nden ulusal ölçekte ücretsiz hizmet 

İki yılda dokuz kentte üç bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, pandemi dolayısıyla Mayıs ayından bu yana çevrim içi platformda sürdürülüyor. TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliği, BANDWITT çözüm ortaklığında devam eden 2020 programı kapsamında, Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) de hizmetlerini ulusal ölçekte, çevrim içi olarak ücretsiz sunduğu etkinliklere katılım gösteren liderler, KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğuna rehberlik ediyor. Dijital Anadolu Projesi, önümüzdeki dönemde de farklı konu ve konuklarla devam edecek. 

Paylaş: